• Voormalig topman Ralph Hamers wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie in verband met de witwaspraktijken bij ING.
  • ING schikte in 2018 voor 775 miljoen euro met het OM om gebrekkige witwascontroles.
  • Het OM besloot toen Hamers niet te vervolgen, maar volgens financieel activist Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) was dat onterecht.
  • Lees ook: De Volksbank kiest ASN Bank als overkoepelende merknaam, ten koste van SNS en Regiobank

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om oud-ING-topman Ralph Hamers toch niet te vervolgen voor zijn rol in het eerdere witwasschandaal bij de bank.

Justitie is na nader onderzoek tot de conclusie gekomen dat er “onvoldoende wettig en overtuigend bewijs” is voor een strafzaak tegen de topbankier voor strafbare feiten die binnen ING hebben plaatsgevonden.

 “Hoewel achteraf moet worden geconcludeerd dat de destijds door ING intern getroffen maatregelen onvoldoende waren, concludeert het OM dat het onderzoek onvoldoende bewijs heeft opgeleverd dat een persoonlijke strafrechtelijke aansprakelijkheid van Hamers zou rechtvaardigen”, staat in een woensdag naar buiten gekomen verklaring.

Hamers zegt in een schriftelijke reactie de beslissing van het OM “logisch en terecht” te vinden. Het OM moet nog met zijn conclusies naar het gerechtshof, maar Hamers stelt er vertrouwen in te hebben dat het hof het standpunt van het OM zal volgen.

Ook heeft het OM besloten om geen vervolging in te stellen tegen vier voormalige bestuurders van ABN AMRO voor de tekortkomingen in het tegengaan van witwassen bij dat financiële concern. De bank trof in 2021 een schikking van 480 miljoen euro met het OM in die zaak. Ook hier ziet het OM onvoldoende bewijs om de oud-bestuurders persoonlijk strafrechtelijk verantwoordelijk te houden.

Gebrekkige controle op witwassen bij ING

ING schikte in 2018 voor 775 miljoen euro met het OM om gebrekkige witwascontroles. Het OM besloot toen Hamers niet te vervolgen, maar volgens financieel activist Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) was dat onterecht.

Lakeman stapte uiteindelijk naar het gerechtshof, dat eind 2020 oordeelde dat het OM Hamers wel verder moest onderzoeken en vervolgen.

Lakeman hoopt erop het hof bij de behandeling van de zaak alsnog te overtuigen van zijn kijk op de zaak, laat hij weten. Volgens hem mogen bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijk leiding hebben gegeven aan verboden praktijken.

Hamers stond van 2013 tot 2020 aan het hoofd van ING. Daarna was hij enkele jaren topman van de Zwitserse bank UBS voordat hij in april 2023 werd vervangen door de Zwitser Sergio Ermotti, tevens zijn voorganger bij UBS.

Dat gebeurde nadat UBS zijn noodlijdende branchegenoot Credit Suisse had overgenomen. Naar verluidt zag de Zwitserse overheid, die de redding van Credit Suisse had gearrangeerd, liever een Zwitser aan het hoofd van de bank staan en daarom moest Hamers plaatsmaken.

Hamers heeft zich afgelopen oktober als extern senior adviseur verbonden aan Arta Finance, een vermogensbeheerder opgericht door oud-Google-medewerkers. Dit is zijn eerste publieke functie sinds zijn vertrek bij de Zwitserse bank UBS vorig jaar.

LEES OOK: Ralph Hamers reageert: ‘Ik heb altijd integer gehandeld in mijn 10 jaar bij ING’